logo
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Content Image 1

Volgens Frans van den Berk, ‘groenheld’ bij De Helden van Kien moet je er echt zelf iets van maken in het leven. Toen hij in 2020 met pensioen ging en in zijn tuin zat, vroeg hij zich af wat hij zou gaan doen met zijn tijd. Hij besloot zijn handen uit de mouwen te steken en een halve dag per week als ‘groenheld’ aan de slag te gaan bij Hoeve Arbeidslust en in de moestuin van De Helden van Kien.

Held Frans

Misschien denk je dat planten en bomen vanzelf groeien. Toch hebben ze veel water, zonlicht en natuurlijk liefde nodig. Werkt het bij mensen misschien ook zo? Wie niet goed voor zichzelf zorgt, zal minder hard groeien en bloeien. 
 
Volgens Frans van den Berk, ‘groenheld’ bij De Helden van Kien moet je er echt zelf iets van maken in het leven. Toen hij in 2020 met pensioen ging en in zijn tuin zat, vroeg hij zich af wat hij zou gaan doen met zijn tijd. Zijn kinderen waren het huis uit en de corona pandemie begon. Dit was zeker een moeilijke periode voor hem. De ene dag fiets je naar je werk in Eindhoven en ben je continu met mensen bezig. De andere dag neem je afscheid van je collega’s en moet je jezelf maar zien te vermaken.
 
Groentetuin
Frans heeft zelf een van de mooiste tuinen van Sint-Oedenrode, waar hij veel tijd in doorbrengt. Samen met zijn vrouw Guusje heeft hij een groentetuin waar ze vorig jaar ook voor het eerst goed hebben geoogst. Van niks ‘iets’ maken, dat is volgens Frans ook precies wat een held doet. Je hebt zelf de touwtjes in handen en je moet zelf actief blijven. 
 
Op zijn negentiende begon Frans al met werken, bij een ijzerwaren zaak in Eindhoven. Omdat hij een typediploma had, kon hij direct aan de slag op de administratie. Toch was dit het niet voor Frans: hij wilde meer contact met mensen en ging de sales in. Met veel liefde heeft Frans tientallen jaren heel hard gewerkt en ook veel (avond)studies gedaan. Toch is volgens hem vooral Guusje altijd de held van het gezin geweest, aangezien zij thuis zorg droeg voor drie opgroeiende kinderen.
 
Zuid-Afrika
Een van de dochters van Frans is een aantal jaar geleden verhuisd naar Zuid-Afrika. En dus pakt de familie nogal eens het vliegtuig om elkaar te zien. Om de milieubelasting te compenseren, dacht Frans al een tijd na over het creëren van een zelfvoorzienend voedselbos met, zoals de naam het al zegt, vooral eetbare gewassen. Om deze droom te realiseren, sprak hij veel mensen en klopte hij onder andere aan bij de gemeente. Uiteindelijk kwam Frans zo bij ‘De Helden van Kien’ terecht, waar hij nu een halve dag in de week zijn handen uit de mouwen steekt op het land bij Hoeve Arbeidslust en in de moestuin. Samen met Frank, Mieke, Carlo en Roel zorgt hij dat er lokaal veel moois kan groeien en bloeien. Van wilde spinazie tot radijs, cherry tomaatjes en kruiden, het wordt allemaal met veel liefde aangeplant in de moestuin en kas achter De Helden van Kien. 
 
Door de band die Frans heeft opgebouwd met Zuid-Afrika, is Nelson Mandela uiteraard een grote held voor hem. Maar tegelijkertijd zijn het hier dus vooral Guusje en nu ook zijn kleinkinderen die hem veel liefde geven en dat is natuurlijk onmisbaar. Net zoals bij planten en bomen is het de aandacht die verschil kan maken. Samen moet je er iets moois van maken, nieuwe zaadjes planten en genieten van wat er steeds weer ontstaat. 
 
Zit er ook een held in jou verstopt? Ontdek waar jij in uitblinkt en waar jouw superpower zit. Misschien ben je, net zoals Frans, wel een echte groenheld. Wij helpen je om precies dat werk te vinden dat bij je past. Of je nu op het land werkt, maaltijden bezorgt of meehelpt in het park, er is altijd wel een heldendaad te verrichten bij De Helden van Kien.

Overige vacatures

Kom werken bij ons
Gallery Image 0
Gallery Image 1
Gallery Image 2
Gallery Image 3
Gallery Image 4
Gallery Image 6